- Αρχική /
- Νομικά Θέματα
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 2989
Ενημέρωση για ό,τι αφορά την ρύθμιση οφειλών των νοικοκυριών και των επαγγελματιών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τους ιδιώτες, μπορούν να έχουν όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στον δικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) που ξεκίνησε την λειτουργία του.
Με εύκολο τρόπο οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερώνονται για το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, για την ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών και για όλες τις πρωτοβουλίες της ειδικής γραμματείας.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 3798
ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ
- ΒΔ.24/7/1920 άρ.1παρ.δ.2 «Δια της λέξεως εργοδότης, νοείται πας αρχηγός ή ιδιοκτήτης ή διευθυντής βιομηχανικής επιχειρήσεως ή βιοτεχνικής, εργοστασιάρχης, διευθυντής ή επιτετραμμένος πάσης επιχειρήσεως επί κέρδει, απλής ή εταιρικής, αρχηγός μεταλλευτικής ή μεταλλουργικής επιχειρήσεως ή λατομείου».
- ΑΝ.690/1945 «Πας εργοδότης, ή διευθυντής, ή επιτετραμμένος, ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οιασδήποτε επιχειρήσεως, εκμεταλλεύσεως ή εργασίας, μη καταβάλλων εμπρόθεσμα μισθούς ή πάσης φύσεως χορηγίες…..»
- ΑΝ. 539/1945 «Εργοδότης σημαίνει : Τον κύριο, διευθυντή, εντεταλμένο ή επιτετραμμένο υποκειμένης επιχειρήσεως».
- Ν. 3850/2010 «Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο συνδέεται με σχέση εργασίας με τον εργαζόμενο και έχει την ευθύνη για την για την επιχείρηση ή και την εκμετάλλευση».
- «Εργοδότης νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ως και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, που χρησιμοποιούν την εργασία άλλων φυσικών προσώπων, δυνάμει συμβάσεως εργασίας ιδιωτικού δικαίου». Ολομ. Αρείου Πάγου 81/1977
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 2933
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε Δελτίου Τύπου αναφορικά με την περίπτωση εγκύου της οποίας ο ΟΑΕΔ αρνήθηκε να χορηγήσει επίδομα ανεργίας με το σκεπτικό ότι η καταγγελία της ήταν άκυρη λόγω της εγκυμοσύνης της.
Κατά της απορριπτικής απόφασης του ΟΑΕΔ η απολυμένη έγκυος άσκησε αίτηση θεραπείας που απορρίφθηκε και τότε προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη ασκώντας παράλληλα νέα αίτηση θεραπείας ενώπιον του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ για τη μεταρρύθμιση της απορρίπτικής απόφασης.
Ο Συνήγορος του Πολίτη σε έγγραφό του προς τον ΟΑΕΔ τόνισε ότι η απόλυση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και 18 μήνες μετά τον τόκετο είναι μεν άκυρη αλλά επιτρέπεται εφόσον ο εργοδότης επικαλεστεί και αποδείξει σπουδαίο λόγο. Η έννοια του σπουδαίου λόγου είναι νόμιμη και εναπόκειται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων. Τυχόν υποκατάσταση της θέσης των δικαστηρίων από τον ΟΑΕΔ θα συνιστούσε απαγορευµένη κρίση, καθ΄ υπέρβαση της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών όπως αυτή υπαγορεύεται από τη διάταξη του άρθρου 26 του Συντάγµατος αλλά και ενέργεια που ασκείται καθ’ υπέρβαση των διατάξεων των άρθρων 281, 174, 180 Α.Κ, κατά κακή χρήση της διακριτικής ευχέρειας που δίδεται στη διοίκηση, κατά παράβαση της αρχής της καλόπιστης εµπιστοσύνης του διοικουµένου και γενικώς καθ’ υπέρβαση εξουσίας.
Άλλωστε, σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του ΟΑΕΔ (40307/30-7-1986) βάσει της οποίας ρητά προβλέπται το δικαίωμα των γυναικών που απολύθηκαν κατά παράβαση των διατάξεων της προστασίας της μητρότητας να λάμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Κατόπιν των ανωτέρω το ΔΣ του ΟΑΕΔ συμμορφώθηκε στις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και δικαίωσε την εργαζόμενη εφαρμόζοντας την υπάριθμ. 40307/30-7-1986 εγκύκλιο του ΟΑΕΔ καταβάλλοντάς της το επίδομα ανεργίας.
Αλεξία Στράτου
Δικηγόρος Εργατικού Δικαίου-LL.M.
- Λεπτομέρειες
- Εμφανίσεις: 3075
α) Πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ενεργός εργασιακή σχέση. β) Να υπάρχει αξίωση απαιτητή ή ληξιπρόθεσμη, γ) Να γίνεται ρητώς και σαφώς (γραπτώς ή προφορικώς, εγκαίρως) ότι αρνείται να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι να εκπληρώσει ο εργοδότης την υποχρέωση που τον βαρύνει. Η δήλωση του μισθωτού, ότι ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης είναι βασικότατη και πρέπει να είναι σαφής γραπτή ή προφορική, και να γίνεται έγκαιρα, δ) Να ασκείται εντός των ορίων της καλής πίστης, των χρηστών και συναλλακτικών ηθών και του κοινωνικοοικονομικού σκοπού του δικαιώματος και ε) Η αξίωση να είναι συναφής προς την οφειλή και να στρέφεται κατά του προσώπου του εργοδότη.
Τι σημαίνει άσκηση επίσχεσης εργασίας;
Εάν ο εργοδότης καθυστερεί να καταβάλλει τις αποδοχές που οφείλει στο μισθωτό του σημαντικό χρόνο, τότε αυτός έχει δικαίωμα να προβεί σε επίσχεση της εργασίας του. Δηλαδή δικαιούται να δηλώσει στον εργοδότη ότι διακόπτει την εργασία του, μέχρις ότου να καταβληθούν οι καθυστερούμενες αποδοχές του Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ο εργοδότης βρίσκεται σε κατάσταση υπερημερίας, με όλες τις απορρέουσες γι αυτόν απέναντι στο μισθωτό υποχρεώσεις, δηλαδή να του καταβάλει τις αποδοχές και για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η επίσχεση της εργασίας του. Το χρόνο της υπερημερίας του εργοδότη, ο μισθωτός όχι μόνο δεν υποχρεούται να προσφέρει εργασία, αλλά δικαιούται και να απασχοληθεί αλλού για να καλύψει τις βασικές βιοτικές ανάγκες. Βέβαια νοείται ότι πρέπει παράλληλα να είναι σε κάθε στιγμή έτοιμος προς εργασία στη διάθεση του εργοδότη, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο αρθεί η υπερημερία του
Ενημερωτικά Δελτία Επικουρικών Συντάξεων
Για να δείτε τα Ενημερωτικά Δελτία Επικουρικών Συντάξεων θα μεταβείτε στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ
https://reports.eteaep.gov.gr/users/login